Vi tror på samarbete!
Vi fokuserar på helheten kring våra elevers och familjers situation och vi har ett starkt samarbete med aktörer från privat, offentlig och idéburen sektor samt med akademin.
Några av våra samverkanspartners ger oss möjlighet att erbjuda:
- Vi driver orkester i nära samverkan med Göteborgs Symfoniker. Satsningen möjliggörs via Destination Tynnered, läs mer nedan.
- Lästräning med en utbildad läxhjälpare.
- Möjlighet och stöd för elever att engagera sig i aktiviteter och föreningar under kvällstid. Detta gäller särskilt dig som inte har någon tidigare erfarenhet av att vara med i en förening.
- En trygg plats att göra läxor efter skoltid.
Några exempel på samarbeten och forskningsprojekt vi ingår i:
Göteborgs Symfoniker
Vi är väldigt glada och stolta över vårt samarbete med Göteborgs Symfoniker som innebär att båda våra skolor har en egen Communityorkester. Det är en stråkorkester som leds av dirigent Ron Davis Alvarez med stöd av hans kollega János Madaras och ett antal volontärer. Våra elever, men även barn från andra skolor i närområdet, är välkomna att vara med och spela. Det finns instrument att låna och det kostar ingenting att vara med. Man behöver inga förkunskaper, tanken är att vi lär oss tillsammans. Läs mer samarbetet och Communityorkestrarna på Göteborgs Symfonikerns hemsida. Mer information och anmälan hittar du på Communityskolans hemsida: Communityorkestern Gårdsten och Communityorkestern Tynnered.
Akelius Math Learning Lab, Algebra och geometri, Matematiska vetenskaper
Akelius Math Learning Lab är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Akelius Math. Samarbetet samlar forskare och lärare inom matematik och leds av professor Samuel Bengmark. Syftet är att ta fram ett riktigt bra digitalt undervisningsmaterial i matematik för barn från 6 år och uppåt. I vårt samarbete får Communityskolans elever tillgång till undervisningsmaterialet med målet att det ska främja deras kunskaper i matematik. Lärare och elever får lämna feedback så att material kan anpassas efter vad som är relevant för dem. Det är vår gemensamma förhoppning att materialet ska kunna spridas till fler skolor till nytta för många elever både i Sverige och internationellt. Läs mer om projektet här.
Stockholms universitet
I forskningsprojektet ”Mot alla odds” undersöker forskare från Stockholms universitet framgångsrika skolor i utsatta områden. Communityskolan Gårdsten är väldigt glada över att vara en av tre skolor i hela landet som är utvalda för att studeras närmare och hoppas att resultatet av projektet ska ge oss ännu bättre svar på varför våra elever har så fina studieresultat så att vi kan fortsätta att utveckla skolan på bästa sätt. Läs mer om forskningsprojektet här.
Göteborgs universitet, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi
I forskningsprojektet ”Segregationens språk” undersöker forskare vid Göteborgs universitet hur det är att leva i Göteborg och tala olika språk. Det handlar både om vilket språk vi pratar och hur vi pratar. Det kan bero på var vi bor, vad vi arbetar med och vilket kön vi har. Communityskolan Tynnereds elever och vårdnadshavare har bjudits in till för att dela med sig av sina erfarenheter. Syftet med forskningsprojektet är att undersöka och förklara språkets roll i segregationen för att få en ökad förståelse och kunna sätta in rätt åtgärder för att motverka segregation, läs mer om projektet här.
Vill ni vara med och förverkliga vår vision?
Vi på Räddningsmissionen är djupt bekymrade över segregationen i Göteborg och har riktat in oss på att aktivt försöka vara med och vända utvecklingen. Vi tror som många andra att skolan kanske är den viktigaste nyckeln för att komma till rätta med problemen. Alltför många elever i Göteborg går idag i skolor där måluppfyllelsen är så låg att det är regel snarare än undantag att inte ens kunna söka sig till ett yrkesprogram på gymnasiet efter årskurs nio. Detta är högst oroande inför framtiden.
På åtta skolor i Göteborg blir enbart 34- 45% av eleverna behöriga till yrkesprogram på gymnasiet efter årskurs 9.
Vi drömmer om en skola för alla barn i närområdet. En Communityskola som kombinerar engagerad undervisning och höga förväntningar på varje elev med olika aktiviteter efter skoltid. En skola för hela området och stadsdelen. Communityskolan är inspirerad av ”Communityschools” i England och USA och är ett etablerat begrepp som visat mycket goda resultat genom åren.
Men detta klarar vi inte själva. Vi behöver bli fler som sluter upp och engagerar oss för att få till en förändring.
Samverkanspartners
Vi vill bli fler Communityskolor och sprida vårt Communityarbete. Genom Communityskolan Tynnered och Communityskolan Gårdsten finns flera etablerade samarbeten med bland annat Göteborgs universitet, Chalmers och Göteborgs Symfoniker. Utvecklingen av Communityskolan har bland annat fått stöd av Jane & Dan Olssons stiftelse, Sätila Foundation och HSS stiftelsee.
Vi söker ännu fler starka samverkanspartners och finansiärer på såväl operativ som strategisk nivå för att utöka och utveckla Communityskolans vision. Tillsammans agerar vi kraftfullt för att stärka Göteborg och ge fler barn möjlighet till en framtid med utbildning.
Vi samarbetar med
Vi vill bli fler!
Välkommen att kontakta oss kring hur ni kan engagera er!
Linda Martinsson
Ansvarig för Communityaktiviteter
linda.martinsson@raddningsmissionen.se